Jednogarnkowe Kaszotto
Jednogarnkowe Kaszotto to prosta propozycja na szybki lunch, który idealnie nadaje się do pudełka i do pracy.
Wszyscy ciągle narzekają na brak czasu, niekiedy nadużywają tego argumentu, aby nie trzymać odpowiedniej diety, bo przecież gotowanie zajmuje TYYYYLEEEE czasu. Dieta, a właściwie racjonalne odżywianie jest tak samo ważna jak aktywność fizyczna, aby długo cieszyć się dobrą kondycją i zdrowiem.
Mam dla Was rozwiązanie – Jednogarnkowe Kaszotto to szybkie, super proste danie, którego przygotowanie zajmie Ci 15 minut, a co więcej, możesz pozbyć się przy tym wszelkich “resztek” warzyw jakie zalegają Ci w lodówce 🙂 .
Potrzebujecie:
- 1 cebulę
- 1 paprykę
- 1 marchew
- białą fasolę z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kaszy Bulgur
- przecier pomidorowy / pomidory krojone z puszki
Przyprawy:
- kumin rzymski
- chili
- sól
Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy posiekaną w piórka cebulkę, paprykę, marchewkę oraz inne warzywa, jakie uznasz za odpowiednie 😉
Chwilę podduszamy i zalewamy pomidorami z puszki, przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu.
W tym czasie gotujemy kaszę około 15 minut, nie zapomnij o odrobinie soli. Gdy kasza wchłonie całą wodę przerzucamy ją do warzyw w sosie pomidorowym, mieszamy dokładnie i dodajemy odsączoną fasolę. Dla wielbicieli mięsa, świetnie sprawdzi się duszona pierś z indyka – należy ją delikatnie podsmażyć na osobnej patelni lub poddusić w piekarniku.
Czas doprawić nasze kaszotto. Odrobina kuminu, trochę chili, trochę więcej jeśli wolisz na ostro 🙂
A jeśli kasza bulgur nie jest twoją ulubioną, spokojnie możesz zamienić ją na ryż lub kaszę kuskus i też będzie pysznie.
Możesz wcinać od razu albo poczekać aż ostygnie i spakować do pudełka – idealnie nada się do pracy 🙂
Zawsze możesz przygotować nieco większą porcję i obiad gotowy na dwa dni – taka oszczędność czasu 🙂
Szukasz innych szybkich, prostych ale pysznych rozwiązań lunchowych do pudełka zapraszam tutaj.