Jednogarnkowe Kaszotto

Jednogarnkowe Kaszotto to prosta propozycja na szybki lunch, który idealnie nadaje się do pudełka i do pracy.

Wszyscy ciągle narzekają na brak czasu, niekiedy nadużywają tego argumentu, aby nie trzymać odpowiedniej diety, bo przecież gotowanie zajmuje TYYYYLEEEE czasu. Dieta, a właściwie racjonalne odżywianie jest tak samo ważna jak aktywność fizyczna, aby długo cieszyć się dobrą kondycją i zdrowiem.

Mam dla Was rozwiązanie – Jednogarnkowe Kaszotto to szybkie, super proste danie, którego przygotowanie zajmie Ci 15 minut, a co więcej, możesz pozbyć się przy tym wszelkich “resztek” warzyw jakie zalegają Ci w lodówce 🙂 .

Potrzebujecie:

  • 1 cebulę
  • 1 paprykę
  • 1 marchew
  • białą fasolę z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kaszy Bulgur
  • przecier pomidorowy / pomidory krojone z puszki

Przyprawy:

  • kumin rzymski
  • chili
  • sól

Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy posiekaną w piórka cebulkę, paprykę, marchewkę oraz inne warzywa, jakie uznasz za odpowiednie 😉

Chwilę podduszamy i zalewamy pomidorami z puszki, przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu.

W tym czasie gotujemy kaszę około 15 minut, nie zapomnij o odrobinie soli. Gdy kasza wchłonie całą wodę przerzucamy ją do warzyw w sosie pomidorowym, mieszamy dokładnie i dodajemy odsączoną fasolę. Dla wielbicieli mięsa, świetnie sprawdzi się duszona pierś z indyka – należy ją delikatnie podsmażyć na osobnej patelni lub poddusić w piekarniku.

Czas doprawić nasze kaszotto. Odrobina kuminu, trochę chili, trochę więcej jeśli wolisz na ostro 🙂

A jeśli kasza bulgur nie jest twoją ulubioną, spokojnie możesz zamienić ją na ryż lub kaszę kuskus i też będzie pysznie.

Możesz wcinać od razu albo poczekać aż ostygnie i spakować do pudełka – idealnie nada się do pracy 🙂
Zawsze możesz przygotować nieco większą porcję i obiad gotowy na dwa dni – taka oszczędność czasu 🙂

Szukasz innych szybkich, prostych ale pysznych rozwiązań lunchowych do pudełka zapraszam tutaj.