Wege Burger.
Bułka pszenna homemade:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g masła rozpuszczonego
- 8 g cukru
- 10 g soli
- 250 ml wody
- 20 g drożdży
Drożdże rozrabiamy z wodą. Pozostałe składniki mieszamy w dużej misce i dodajemy roztwór z drożdży. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy je na około 20 minut, aby wyrosło.
Dzielimy ciasto na równe porcje- u mnie 125 g – formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem oraz zakrywamy np. ściereczka lniana na 15 min, aby bułeczki do naszych wege burgerów ponownie, pięknie nam wyrosły.
Uformowane ciasto możemy posmarować rozbełtanym jajkiem, sprawi to, że będą bardziej rumiane, a następnie wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180° na około 20 min.
Przejdźmy do mięsa do Wege Burgera.
A właściwie to substytutu mięsa na bazie białka soi i pszenicy – Next Level Meat z Lidl Polska.
Myślę, że nawet mięsożercy by się nabrali, bo w smaku i konsystencji przypomina do złudzenia tradycyjne burgery mięsne.
Podsmażamy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni przez około 2 minuty na każdą stronę.
Sos bbq homemade – skorzystałam z przepisu Kingi Paruzel z książki Flexitarianizm.
Pozostałe dodatki dodajcie według uznania i zawartości lodówki .
Chcesz poznać inne pomysły na domowe pieczywo, może tym razem opcja na słodko, do śniadania, zajrzyj tutaj.