Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli czyli produkt z serii dodatków do dań, który zrobisz w 15-20 min. Konfitura…. z czerwonej cebuli. Obłędna, słodko-kwaśna, delikatnie pikantna, idealna do mięsa, burgerów, tortilli, serów.

Ale po co w ogóle jeść czerwoną cebulę?

Bo zawiera:

potas, wapń, magnez, cynk, żelazo i witaminy z grupy B plus witaminę E i C, poza tym: zapobiega odkładaniu się cholesterolu działa pro-zdrowotnie przy przeziębieniach, a podobno regularnie jadana może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych.

Przepis poniżej, jeśli jednak nie masz cierpliwości zrobić jej samemu możesz ją kupić w naszym sklepie. Pasteryzowaną, zrobioną domowym sposobem bez dodatkowych sztucznych konserwantów.

Szybki przepis:

  • 4 średnie cebule pokrojone w piórka
  • oliwa do smażenia
  • tymianek suszony
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina soli
  • chili – wg. uznania
  • około 200 ml octu (ja użyłam winnego, sprawdzi się też jabłkowy lub zwykły)

Wrzucamy wszystkie składniki, oprócz octu, na patelnię delikatnie polaną oliwą. Szklimy powoli cebulkę, pamiętajcie aby jej nie przypiec. Kiedy cebula będzie już miękka zalewamy ją octem i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Cała mieszanka zacznie nabierać pięknego lekko złotawego koloru, ocet powoli wyparuje. Taką cebulę przerzucam do słoika, czekam aż wystygnie i trzymam w lodówce.

Pozostałe przepisy możesz też zobaczyć na naszym FB.