Wegańska tarta z kremem cytrynowym.

Wegańska tarta bo bez jaj i mleka za to z kakao i na jogurcie kokosowym 😀

Chciałam poszaleć z pierwszym spodem do tarty . Miały być nerkowce, kakao ale … się spalił… tak , SAM się spalił 😉

Ale nie poddałam się tak szybko tym bardziej, że krem już przygotowałam w tzw. międzyczasie, szkoda żeby się zmarnował.

Także do boju, robimy kolejny spód pod mój krem cytrynowy:

Kruchy spód:

-150 g mąki pszennej
– 50 g mąki ryżowej (może być też ziemniaczana)
– 100 g oleju kokosowego
– 160 g wegańskiego jogurtu kokosowego
– łyżka gorzkiego kakao
– szczypta soli
– odrobina cukru dla smaku (lub innego słodzidła)

Wszystko miksujemy na gładko lub wyrabiamy ręcznie.
Ciasto ma konsystencję dość puszystą choć luźną, ale jest zwarte na tyle aby jednym szybkim ruchem przerzucić je na wysmarowaną olejem kokosowym blaszkę.

Uwaga – aby ciacho nie lepiło się tak bardzo do dłoni trzeba je delikatnie zwilżyć.

Spód wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni – u mnie dolny palnik, ale jeśli Ktoś z Was posiada super funkcję z termoobiegiem – też się nada. Pieczemy około godziny (przy termoobiegu nieco krócej -10 min)

Po wypieczeniu, czekamy aż spód ostygnie.

Krem cytrynowy:

– puszka mleczka kokosowego
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– sok z jednej cytryny + odrobina startej skórki cytryny
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki letniej wody

Do garnuszka przelewamy mleczko kokosowe i stawiamy na ogniu – nie zbyt mocnym.
W tym czasie, kiedy mleczko delikatnie nam się rozgrzewa rozrabiamy wodę z mąką ziemniaczaną.
Zanim mleczko zacznie się gotować dodajemy miksturę z wody i skrobi, cukier trzcinowy oraz skórkę cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy aż nasz krem pięknie zgęstnieje, w trakcie dolewamy sok z cytryny według uznania, aby krem nie był zbyt kwaśny.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Rozkładamy nasz wystudzony krem na kruchy spód i dekorujemy sezonowymi owocami – ja akurat pod ręką miałam końcówkę czerwonej porzeczki, ale równie dobrze sprawdzą się borówki, maliny, truskawki – wegańska tarta z kremem cytrynowym gotowa !!

Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu i dacie znać jak wam poszło.

Smacznego <3

Inne zdrowe pyszności znajdziesz tutaj. 

Wegańska tarta z kremem