Klasyczna jaglanka
Dla Każdego zapewne klasyczna jaglanka to coś innego.
Uwielbiam kaszę jaglaną za jej uniwersalność – świetnie smakuje na słodko i na słono.
Dodatkowo należy zwrócić uwagę na jej wartości odżywcze
- 71,6 g węglowodanów
- 2,9 g tłuszczu
- 10,5 g białka
A jeśli to Was nie przekonuje pamiętajcie, że kasza jaglana zawiera również witaminę B1, B2, B6 oraz kwas foliowy.
To stare jak świat proso ma właściwości odkwaszające, które wspomagają oczyszczanie organizmy z toksyn.
Jaglanka stosowana jest również oczywiście w diecie bezglutenowej. Z mąki jaglanej powstają pyszne placki oraz ciasta – warto spróbować. 🙂
Najprostszy sposób na śniadaniową klasyczną jaglankę:
- -100 g kaszy jaglanej – należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie było gorzka
- 1,5 szklanki mleka (może być roślinne)
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- garść orzechów
- garść rodzynek
- dwie garście – a co! – sezonowych owoców
- dla smaku cynamon, maca – według uznania
Gotujemy kaszę na mleku roślinnym do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Pamiętaj by mieszać co jakiś czas, inaczej kasza się przypali.
Kaszę przerzuć do miski, posyp cynamonem i dorzuć pozostałe składniki.
Rozkoszuj się pysznym śniadaniem na ciepło lub na zimno – jako drugie śniadanie do pracy, z pudełka też smakuje świetnie.
Smacznego !!