Klasyczna jaglanka

Klasyczna jaglanka

Dla Każdego zapewne klasyczna jaglanka to coś innego. 

Uwielbiam kaszę jaglaną za jej uniwersalność – świetnie smakuje na słodko i na słono. 

Dodatkowo należy zwrócić uwagę na jej wartości odżywcze 

  • 71,6 g węglowodanów
  • 2,9 g tłuszczu
  • 10,5 g białka

A jeśli to Was nie przekonuje pamiętajcie, że kasza jaglana zawiera również witaminę B1, B2, B6 oraz kwas foliowy. 

To stare jak świat proso ma właściwości odkwaszające, które wspomagają oczyszczanie organizmy z toksyn. 

Jaglanka stosowana jest również oczywiście w diecie bezglutenowej. Z mąki jaglanej powstają pyszne placki oraz ciasta – warto spróbować. 🙂

Najprostszy sposób na śniadaniową klasyczną jaglankę:

  • -100 g kaszy jaglanej – należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie było gorzka
  • 1,5 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • garść orzechów
  • garść rodzynek
  • dwie garście – a co! – sezonowych owoców
  • dla smaku cynamon, maca – według uznania 

Gotujemy kaszę na mleku roślinnym do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Pamiętaj by mieszać co jakiś czas, inaczej kasza się przypali. 

Kaszę przerzuć do miski, posyp cynamonem i dorzuć pozostałe składniki. 

Rozkoszuj się pysznym śniadaniem na ciepło lub na zimno – jako drugie śniadanie do pracy, z pudełka też smakuje świetnie.

Smacznego !!