Jesienna owsianka.

Idealne śniadanie na pochmurny chłodny dzień to zdecydowanie jesienna owsianka. 

Wiele osób na samo wspomnienie o owsiance ma dreszcze bo ile można jest płatki owsiane?? Koszmar. 🙂

Otóż my lubimy i polecamy owsiankę w każdej postaci: na szybko zalanej wrzątkiem, ugotowanej na wodzie, na mleku, zapiekaną…. ale nic nie rozgrzeje was do działania od rana jak ta jedyna w swoim rodzaju jesienna odsłona. 

Jesienna owsianka przede wszystkim jest dość szybką opcją, zajmuje około 15 min. Ważne aby była gorrrrąca !! 🙂

Porcja dla dwóch osób:

około 10 łyżek płatków owsianych wsypuję na już ustawioną na gazie wodę (nie musi być gotująca).

Czekam aż płatki nieco wchłoną wodę, tak by nie przywierały do dna garnka ale konsystencja była już gęsta. 

Dodaję 2 łyżki stołowe pasty sezamowej tahini i mieszam. Jeśli płatki zaczynają lekko już przyklejać się do spodu garnka, zdejmij garnek z gazu i mieszaj. 

Po dokładnym połączeniu się tahiny z płatkami odstawiam garnek na bok, Można przykryć owsiankę pokrywką aby nie ostygła zbytnio, gdy będziemy szykować banany. 

Banany są wisienką na torcie tej owsianki 🙂  połączenie nieco gorzkiej pasty sezamowej z cudownie przyrumienionym w maśle i cukrze bananem to istna poezja. 

Banana obieram oczywiście i kroje wzdłuż. W tym czasie już rozgrzewam na patelni czubatą łyżkę masła. Wrzucam banana i na małym ogniu czekam aż delikatnie się zarumieni. Banana należy delikatnie obracać aby nie rozpadł się na mniejsze części. 

Lekko przyrumienionego banana posypuję cukrem – do smaku 🙂 i jeszcze chwilę trzymam na patelni aby cukier nieco się roztopił i otulił banana. 

Wrzucam owsiankę do miski, układam banana, posypuję ulubionymi dodatkami: orzechami, rodzynkami czy jagodami goji. Lubimy wersję nieco słodszą, delikatnie polaną miodem , ale dla równowagi dodajemy łyżkę powideł śliwkowych domowej roboty. 

Powyższe produkty znajdziecie w naszym sklepie internetowym www.fitironsklep.pl. A po więcej inspiracji zapraszamy do pozostałych artykułów

Palce lizać!! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje.

Smacznego  🙂