Kawa

Kawa na zdrowie!

Kto nie lubi kawy?

Kawa jest dobra na wszystko, na poprawę humoru, ból głowy, złe samopoczucie… wypijasz filiżankę pysznego napoju, dodajesz małe kruche ciastko i po problemie. Ale czy równie dobrze kawa wpływa na nasz organizm jak na samopoczucie?

W 2016 roku kawa została dodana do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, więc musi w niej być coś wartościowego.

Według Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 czy raka jelita grubego. Jej właściwości antyoksydacyjne wpływają na nasze komórki: mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę czy zawał serca.

Wszyscy znamy właściwości pobudzające kawy, więc można również uznać ją za substancję wspomagającą koncentrację oraz zapobiegającą np. wypadkom drogowym.

Potocznie mówi się, że powinno się unikać kawy w ciąży, natomiast mała czarna od czasu do czasu nie zaszkodzi nikomu, a może wpłynąć pozytywnie i uchronić kobiety ciężarne przed cukrzycą ciążową.

Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale należy pamiętać o ilościach. Kawa to nadal używka, która uzależnia.

Jakie są dozwolone ilości?

Instytut Żywności i Żywienia mówi o 3-4 filiżankach kawy jako zdrowej dawce.

Oczywiście jakość kawy ma znaczenie, czy pijemy czarną czy z mlekiem. Kawa czarna właściwie nie ma kalorii i nawet przy otyłości i braku aktywności fizycznej przyczyni się do zmniejszenia insulinooporności.

Kawa z mlekiem natomiast już staje się dość kalorycznym “posiłkiem”, a jeśli dodamy do tego cukier lub syrop smakowy powstaje bomba kaloryczna. Warto zwrócić uwagę również na problemy gastryczne, które powodowane są piciem kawy z mlekiem (szczególnie krowim) oraz często występujący “trądzik”.

Jeśli masz problem z wypryskami na twarzy ale nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy, zmień swoje Cappuccino na małą czarną lub mleko krowie na roślinne.

Kawa, jaką możemy kupić w sklepach sieciowych (mielona i w ziarnach) zapewne zanim trafi do waszej filiżanki przeleżała w magazynach już wiele tygodni, może nawet miesięcy. To przyczynia się do utraty odpowiedniego smaku. Może warto zatem zaprzyjaźnić się z lokalnymi palarniami kawy, gdzie kawa palona jest na bieżąco i mielona często dopiero na zamówienie. Mamy wtedy pewność, że poranek z aromatyczną kawą będzie idealnym początkiem dnia i możemy rozkoszować się pełnym smakiem odpowiednio palonej arabiki.

My znamy najlepszą palarnię kawy w okolicy 🙂 jeśli chcecie jej spróbować zerknijcie na nasz sklep przez ten link i rozkoszujcie się pysznym mocnym trunkiem – Kawa na zdrowie!